Faltanbau

The brick building from the 1920s has repeatedly been repaired over the last few decades and has gradually lost its original character. At the same time, it offers only limited spatial possibilities, which is expressed in the limited lighting, spatial dimensions and lack of contact with the garden.

In the first step, the old building was carefully modernized and the roof expanded for residential purposes, with two new dormers bringing more daylight into the room, while the old structure of the roof truss remains visible.

The small existing annex was then torn down to make room for a new feeling of space for cooking and eating together. A freely folded roof structure, on the one hand, takes up the historical roof shapes of the surroundings and, on the other hand, adapts them to the specific location. This wooden folded structure made of CLT solid wood panels on steel supports forms a protective back to the north towards the neighbors and opens up to the south and west into the natural area.